Ödevcim ORG Ekibi Sosyoloji Soru Çözümü Yaptırma (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi)
Sosyoloji Nedir?
Farklı anlam ve boyutlarda ele alınabilecek olan Sosyoloji öncelikle iki farklı temel anlamda ele alınır. İlki “akademik” sosyolojidir. Kendine ait özel bir inceleme ve araştırma alanına sahip özgün bir disiplindir. Bu disiplinin sahip olduğu mevcut bir birikim ve özgün metotlar söz konusudur. Kendine has inceleme metotları, araştırma alanı kapsamında özgün bir çerçevesi vardır. Konusu ve araştırma alanları dahilinde Akademik Sosyoloji; toplumu, toplumun var oluşunu, ilerleyişini, gelişimini, toplumsal dünyayı anlamaya ve açıklamaya yönelmiş bir bilim dalı olarak bilinir. Bir diğer yönden ise “uygulamalı” yani toplumun bakış açısından sosyoloji; karmaşık, anlaşılması güç, zor tanımlamalar yapan, yeni şeyler üreten ve halkımız tarafından ne kendisi ne de önemi bilinmeyen bir araştırma koludur.
Sosyoloji
Sosyolojinin gelişim tarihini şöyle kısaca bir göz attığımızda; bilim dalı olarak yaşı her ne kadar genç olsa da arka planında oldukça güçlü ve yaşlı fikirler barındırmaktadır. Yaklaşık olarak 19. yüzyıl sıralarında adını duyurmuş olan ve inceleme alanı olarak toplumları seçen “sosyoloji” pek çok bilim dalına yardımcı olmasının yanı sıra yine pek çok bilim dalı ile yakından ilişkilidir. Sosyoloji üzerine eğitim almış, mevcut bilgi birikimini, sahip olduğu felsefi alt yapı ile harmanlayan kişilere ise “sosyolog” denir.
Sosyologlar, toplumun işleyişini, yapısını, toplumda meydana gelen değişiklikleri, gelişmeleri, ilerleme ya da gerileme durumlarını araştırıp inceleyen kişilerdir. Olaylara, değişimlere objektif bir bakış açısıyla yaklaşırlar. Yorumlarını eleştirel bir şekilde yaparlar.
Sosyoloji’ de bir araştırma ve inceleme üzerine çalışma yürütülürken bilimsel metotlar ve sistemler kullanılır. Örneğin; Sosyoloji biliminin bugün ki haline gelmesinde ve temellerinin atılmasında büyük önem taşıyan Auguste Comte, pek çok faklı bilim dalı ile de ilgilenmekteydi. Kendisi aynı zamanda iyi bir matematikçi ve ün yapmış bir felsefeci olarak da bilinmekteydi. Ki zaten şu unutulmamalıdır; Sosyolojinin kendi başına özerk bir bilim dalı olabilmesinde felsefe ile ilgilenenlerin büyük emeği vardır. Emile Durkheim ve Saint Augisti gibi ünlü düşünürler de sosyolojinin temel taşları denilebilecek gelişmelere imza atmışlardır. Ünlü bir Fransız Sosyolog olan Emile Durkheim, Année Sociologique adında bir yayın kurmuş olup Sosyoloji üzerine çalışmalar yapmış, yazılar yayınlamıştır. Elbette ki bu gelişme Sosyoloji çok farklı yerlere taşımıştır. Zaman içerisinde felsefecilerin etkisi ile pek çok sosyoloji ekolü oluşmuştur. Durkeim de bu ekollerden biri olan Din Sosyolojisi ile yakından ilgilenmiştir. Özellikle “Toplum ve Tanrı İlişkisi” üzerine pke çok yayın çıkarmıştır.
Sosyolojinin Genel Özellikleri Nelerdir?
- Sosyoloji ana bilim dalı; olması gereken toplumu ya da olması gereken düzeni değil, var olan toplumu ve düzeni incelemektedir
- Psikoloji gibi bireye ait sorunlar ile ilgilenmez, topluma yansıyan kesimi ile ilgilenir.
- Sosyoloji, toplumu ve toplumda meydana gelen değişimleri bir bütün halinde inceler.
- Sosyoloji bir toplumda ya da diğer toplumlarda meydana gelmiş olan benzer sosyal olayları inceler, bunların ortak noktalarını tespit eder, benzeri şekillerde genellemeler yapar fakat sosyoloji toplumları ayrı ayrı ele alır. Yani bütün toplumlar için ortak evrensel yargılar ortaya koymaz.
- Sosyoloji objektif olmalıdır. Değerlendirmelerini, analizlerini ve eleştirmelerini objektif yapmalıdır. İncelemelerinde ise kendine has teknikleri ve yöntemleri mevcuttur.
Sosyoloji’nin Alt Bilim Dalları Nelerdir?
- Hukuk Sosyolojisi
- Eğitim Sosyolojisi
- Kent Sosyolojisi
- Din Sosyolojisi
- İktisat Sosyolojisi
- Sanat Sosyolojisi
- Ahlak Sosyolojisi
- Sağlık Sosyolojisi
- Siyaset Sosyolojisi
- Göç Sosyolojisi
- Tarih Sosyolojisi
Sosyal Gerçeklik
Sosyoloji biliminin konusunu oluşturan ve inceleme alanını teşkil eden sosyal hayata “sosyal gerçeklik” denilmiştir. Sosyal gerçeklik kavramı incelenirken “toplum” ve “grup” kavramları üzerinde durulur, bu kavramlar üzerine inceleme alanı oluşturulur. Sosyal davranışı etkin kılan sosyal grup; birden fazla birey arasında gerçekleşen etkileşim, olaylar, faaliyetler ve belirli bir süre devam eden insan kümeleşmesini ifade etmektedir.
Grup; kümeleşmiş insan topluluğu olarak da adlandırılmaktadır. Gruplaşmalar sonucu bir araya gelen insanların ortak ihtiyaçları vardır, müşterek ihtiyaçlar etrafında toplanırlar. Aralarındaki ilişkiyi, bağı incelemek ise sosyolojinin görevidir.
Grupların aksine, hiç bir ihtiyaç ya da aralarında bir bağ olmadan bir araya gelen insan topluluklarına ise kalabalık denir. İnsan grupları, nicelik ve niteliklerine göre şöyle sınıflandırılmaktadır:
- Toplum,
- Kamu,
- Topluluk,
- Toplantı.
Ödevcim ORG Ekibi Olarak Sosyoloji Çalışmalarımız
Öğrenciler İçin;
Sosyoloji soru çözümü, hipotez ayrıştırması, deneme yazımı, makale yazımı, lisans ya da lisans üstü tez yazımı, araştırma konularınız üzerine kaynak ve not takviyesi, slayt ya da sunum hazırlama, makale ya da tezleriniz için intihal değeri inceletme, intihal düzelttirme, akademik makale çevirisi, yürütmüş olduğunuz araştırmalarda takıldığınız noktalarda ya da kafanızda pürüz uyandıran çözümleyemediğiniz noktalarda danışmanlık hizmeti sağlamaktayız.
Eğitimciler İçin;
Akademik eğitim seviyesi fark etmeksizin yürüttüğünüz alt branş ya da ilgilendiğiniz konu üzerine not desteği, doküman takviyesi, çalıştığınız online eğitim platformuna ait slayt-sunum hazırlama, sınavlara yönelik soru hazırlama, araştırma gruplarınız için farklı hipotezler sunma ya da mevcut hipotezler için değerlendirme gibi pek çok hizmet grubumuz mevcuttur.
Ödevcim ORG Ekibinde Sosyoloji Soru Çözümlerini Kim Yapmakta?
Her branş üzerine olduğu gibi bu branş üzerine de pek çok uzman ve başarılı öğrenciden oluşan oldukça geniş ve kalabalık bir kadromuz mevcuttur. Gerek yurt dışında gerek ülkemizde eğitim vermekte olan en seçkin üniversitelerin akademisyenlerinden, mesleki tecrübeye ve donanıma sahip pek çok araştırma yürütmüş olan başarılı sosyologlardan oluşan uzman kadromuzun yanı sıra, gelecek vadeden, yıldızı parlayan ve yine dünya çapında en başarılı üniversitelerde eğitim almış olan başarılı öğrencilerden oluşan kalabalık bir öğrenci kadromuz mevcuttur. Özetle Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) olarak sizler için çalışmakta olan ve yüzlerce hizmet çeşidi sunan kadromuz tecrübe, donanım, bilgi, genç zihniyet ve dinamik bir neslin harmanlanmış halidir.
Ödevcim ORG Ekibi Olarak Sosyoloji Çalışmalarımız Ödevcim ORG Ekibi Sosyoloji Soru Çözümü Yaptırma (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) Sosyal Gerçeklik Sosyoloji Nedir? Sosyoloji Soru Çözümleri Sosyoloji'nin Alt Bilim Dalları Nelerdir? Sosyolojinin Genel Özellikleri Nelerdir?