Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) ve İlahiyat Bölümü Çalışmaları
İlahiyat Bölümü Hakkında Genel Bilgi
İslam dinini kapsamlı bir şekilde incelemek, farklı yönleriyle ele alıp öğrenmek adına araştırma yapılan, eğitim görülen ve çalışmalar yürütülen bir disiplindir. Çoğunlukla İmam Hatip Liselerinden mezun olmuş olan öğrenciler tarafından tercih edilen bu bölümde eğitim dili olarak genelde Arapça tercih edilse de Almanca ve İngilizce de ilahiyat bölümleri üzerine eğitim veren üniversiteler mevcuttur. İslam dinini ve diğer dinleri de kapsamlı olarak ele alan bu disiplin; felsefe, tarih, antropoloji, sosyoloji, psikoloji gibi pek çok bilim dalı ile yakından ilişkilidir.
İlahiyat üzerine lisans eğitimi verilen bu programın amacı; İslam dini öncelikli olarak diğer dinleri de bilimsel yöntemler ile inceleyerek, bilimsel metotlar aracılığıyla, geniş görüşlü aydın nesiller yetiştirerek din adamlığı görevini üstlenmiş bireyler yetiştirmektir. Kendisini bu alanda yetiştirmiş kimseler; araştırmalarında bilimsel çerçevede ve gelecek nesiller için aydın bir kesim yetiştirmek üzere çalışmalarına devam ederler.
İlahiyat bölümünden mezun olmuş kişiler aldıkları eğitimleri gelecek ve diğer nesillere aktarmakla yükümlü oldukları için kariyerlerine farklı alanlarda da devam edebilirken akademik boyutta da çalışmalarını sürdürebilirler. Çalışma imkanı buldukları bazı kademe ve branşlar aşağıdaki gibi şekillenebilir;
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği,
- Araştırma – Öğretim Görevlisi gibi (Akademik Eğitimci)
- İmam,
- Vaiz,
- Müftü,
- Diyanet Memuru…
İlahiyat Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir?
İlahiyat bölümü üzerine lisans eğitimi almak isteyen ya da ileri derece eğitim görmek isteyen bir bireyin sahip olması gereken belirli nitelikler vardır; Uygulama alanı ya da uygulamalı dersleri fiilen az gibi gözükmektedir. Genle anlamda teorik ve teorik uygulamalı derslerle oluşturulmuş olan öğretim programında akademik yetenekleri ağır basan bireyler tarafından tercih edilmesi, ilerleyen süreçte öğrenciler için avantaj kazandıracaktır. Akademik araştırma yeteneğinin yanı sıra, sözel zekası ağır basan, yani sözlü düşünme yeteneğine sahip olan, düşüncelerini, başkalarına aktarma gücüne sahip, kendisini iyi ifade edebilen, ilahiyat ile yakından ilişkili disiplinlere meraklı (felsefe, sosyoloji, psikoloji, özellikle sosyal psikoloji ve tarihe) ve bu konularda da kendisini geliştirmeyi başarabilecek kimseler tarafından tercih edilmelidir. Bu alanda da eğitim almak ya da çalışmak isteyen kimselerin, yeniliklere açık, bilgilerini tazeleyen, öğrenmeye istekli ve aynı zamanda da sabırlı, hoşgörülü olmaları beklenir.
İlahiyat fakültelerinde verilen eğitime ve size sunulan öğretim programına gelecek olursak, genel olarak Kur’an- ı Kerim’ i öğrenebilme, daha rahat okuyup inceleme ve araştırma yapabilmek adına bir yıllık Arapça hazırlık eğitimi verilmektedir. Hazırlık sınıfından sonraki dönemlerde ise öğrencilere Tefsir (Kur’an-ı Kerim’in yorumu), Hadis (Hz. Peygamber’in sözlerinin yorumu), Fıkıh (İslam hukuku), din felsefesi, dinler tarihi, din sosyolojisi ve din psikolojisi gibi disiplin temellerine dayalı dersler üzerine eğitim verilmektedir.
Lisans eğitim süresi olarak dört yıl belirlenmiş olan bu bölümde İslam dini başta olmak üzere çeşitli dinler de inceleme altına alınır. İslam dini ve diğer dinler kapsamlı olarak mercek altına yatırılır, bilimsel yöntemlerle incelenerek bilimsel tutumu benimsemiş ve geniş görüşlü aydın din adamları yetiştirmek hedeflenmiştir. 4 yıllık eğitim programına dahil edilmiş olan genel dersler şu şekilde sıralanabilir;
- Tefsir,
- Hadis,
- İslam Hukuku,
- Din Felsefesi,
- Dinler Tarihi,
- Din Sosyolojisi
- Din Psikolojisi
- Tefsir Tarihi,
- Hadis Tarihi,
- Kuran Okuma ve Tecvid,
- İslam İnanç Esasları,
- İslam Kurumları ve Medeniyeti
- Türk İslam Sanatlar Tarihi,
- Din Sosyolojisi,
- Din Psikolojisi,
- Kelam’ a Giriş,
- Sistematik Kelam,
- İslam Ahlak Esasları ve Felsefesi,
- İslam Mezheplerinde Zihniyet Tahlilleri,
- Çağdaş İslam Hukuku,
- Günümüz Fıkıh Problemleri,
- Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik
- Karşılaştırmalı İslam ve Batı Düşüncesi… gibi temel dersler ile bir eğitim programı oluşturulmaktadır. Bunların haricinde ise bazı zorunlu dersler ve akabinde gelen seçmeli dersler mevcuttur.
Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi)
İlahiyat Bölümü Çalışmaları Nelerdir?
Bu branş üzerine oluşturulmuş olan Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) kadrosunda pek çok ilahiyatçı, din adamı, akademisyen ve ülkemizin en iyi üniversitelerinde eğitim almakta olan geleceği parlak branşlarında başarılı öğrenciler mevcuttur. Genel anlamda İlahiyat bölümünde eğitim alırken karşınıza çıkabilecek her bölüm ve branşta sizlere danışmanlık hizmeti verebilecek danışmanlar bulunan Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) kadrosunda temel iki hizmet kategorimiz mevcuttur; “soru çözümü hazırlama” ve “soru hazırlama” hizmetidir. Bu hizmetler referans alınarak eğitim seviyeleri ve alt branşlar çerçevesinde pek çok hizmet grubu oluşturulmaktadır. Bu kapsamda her alt branş ve derse yönelik yeni hizmetler hizmet skalamıza dahil edilmektedir; İlahiyat bölümü üzerine genel kapsamda sunulan hizmet kategorilerimiz aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
-Tefsir hazırlama,
-Tefsir yorumlama,
-Hadis yorumlama,
-Fıkıh analizi,
-İslam problemleri üzerine soru çözümü,
-Modern İslam Dünyası üzerine yorumlama,
-Arapça çeviri hazırlama,
-Arapça-Türkçe çeviri hazırlama,
-Din Psikolojisi üzerine hipotez inceleme,
-Din Sosyolojisi üzerine yorumlama ve hipotez inceleme,
-AÖF ilahiyat soru çözümü,
-AÖF ilahiyat soru hazırlama,
-İlahiyat bölümü üzerine ödev hazırlama (tüm alt branş ve derslerde geçerlidir),
-İlahiyat KPSS alan hazırlık soru çözümü,
-İlahiyat KPSS alan geçmiş yıllardaki soru çözümü gibi pek çok hizmet grubumuz mevcuttur.
Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi)
İlahiyat Bölümü Soru Çözdürme ve Soru Hazırlama
İlahiyat bölümü üzerine eğitim alan öğrencilere yönelik oluşturulmuş olan Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi), sizlere eğitim aldığınız süreçte ya da sonrasında karşınıza çıkabilecek her türlü soru ve problem üzerine çözüm üretebilecek alt yapı ve donanıma sahiptir. Öncelik olarak temel branşlar + bölümün zorunlu dersleri ve akabinde seçmeli dersler üzerine oluşturulmuş olan soru çözüm ekipleri size ilerleyen süreçte vize – final soru çözümlerinde yardımcı olabilir, soru hazırlayabilir, konu ve not takviyesi sunabilir, online soru çözümü hazırlayabilir, online ilahiyat sınav ve denemeleri ile de danışmanlık hizmeti sunabilir, bunların yanı sıra akademik doküman, makale ve tez hazırlama hizmetleri üzerine de danışmanlık hizmeti alabilirisiniz. Yapmanız gereken tek şey buraya tıklamak ve Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) iletişim operatörlerimize ulaşmak. İlgili branş üzerine çözemediğiniz soru ya da problemi, takıldığınız noktayı operatörlerimize bildirdiğiniz taktirde operatörlerimiz sizleri ilgili ekibe yönlendirerek sizlere bir danışman atanacaktır.