Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) ve Beslenme Diyetetik Bölümü
Oldukça kapsamlı bir hizmet skalasına ve geniş bir çalışma branşı aralığına sahip olan Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) pek çok ana bilim dalı ve bu ana bilim dalları eşliğinde oluşturulmuş yan branşlara danışmanlık hizmeti desteği sağlamaktadır. Böylece siz değerli danışanlarımız pek çok alanda danışmanlık hizmeti desteği alabiliyorsunuz. 200’den fazla akademik personel, çalışan ve öğrenciden oluşan danışman kadromuz aynı zamanda çok çeşitli hizmet uygulamaları ile sizlere geniş ve kaliteli bir platform sunmaktadır.
Matematik ve Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri başta olmak üzere temel bilim dalları referans alınarak çalışma grupları oluşturulmuş olup bu gruplar akademik derecelerine göre çeşitli sınıflar ayrılmıştır. Ardından da alt bilim dallarına göre ekipler kurulmuştur. Örneğin;
- Matematik Soru Çözdürme Ekibi;
- Analitik Soru Çözdürme Ekibi,
- Geometri Soru Çözdürme Ekibi,
- Diferansiyel Soru Çözdürme Ekibi,
- Sağlık Bilimleri Soru Çözdürme Ekibi;
- Hemşirelik Soru Çözdürme Ekibi,
- Tıp Soru Çözdürme Ekibi,
- Beslenme Diyetetik Soru Çözdürme Ekibi,
- Ebelik Soru Çözdürme Ekibi,
- Sosyal Bilimler Soru Çözdürme Ekibi;
- Sosyoloji Soru Çözdürme Ekibi,
- Psikoloji Soru Çözdürme Ekibi,
- Felsefe Soru Çözdürme Ekibi gibi yüzlerce alt ekip ve çalışma grubu eşliğinde çözemediğiniz soru ve problemlerin tamamı çözüme kavuşturulmakta ve en kolay en pratik çözüm yoları ile sizlere anlatılmaktadır. Bu sayede hem sorunuz çözülmüş hem de problemi kavramış oluyorsunuz… Özetle Ödevcim ORG Ekibi (Ücretli Soru Çözdürme Merkezi) ile her şey daha kolay bir hal almaktadır…
Oluşturmuş olduğumuz ” Ödevcim ORG Ekibi ve Beslenme – Diyetetik ” içeriğinde de Beslenme ve Diyetetik Bölümü hakkında bilgilendirmeler, hangi dersleri göreceğiniz, eğitim süresi kaç yıl ve meslek hayatınız ile ilgili yer alan genel bilgilerin yanı sıra sizler için hazırlamış olduğumuz ve sizlere sunabileceğimiz genel danışmanlık hizmetleri ile ilgili çeşitli bilgilendirmeler mevcuttur. Gelin ilk önce Beslenme ve Diyetetik Bölümü hakkında biraz bilgi edinelim…
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Genel Bilgiler
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir?
Beslenme ve diyetetik bölümü; beslenme yöntemleri, beslenme şekli ve besinler ile ilgili bilimsel araştırmalar yapan, sağlığın korunmasıyla ilgili eğitimler veren, mevcut hastalıkların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapacak bireyler yetiştirilen bir bölümdür. Özetle insan beslenmesini ve besinler ile ilgili konuları, sorunları inceleyen bir bilim dalıdır. Ana çalışma teması ise hasta insanların beslenmesine odaklıdır.
Genel beslenme kuralları özel sağlık problemleri olan insanlar haricindeki herkes için aynıdır. Ancak beslenme şeklinin her bireyin bireysel ve biyolojik özelliklerine göre seçilmesi gerektiği artık bilimsel sonuçlara dayandırılmıştır. Kişilerin beslenme alışkanlığı tertip edildikten sonra, hasta bireylerin beslenme şekli ve hastalıklar çerçevesinde yeniden düzenlenir. İlgili diyet programı oluşturulur. Diyetin amacı bireyde sağlıksız diyetin neden olduğu hasta vücuduna verilen zararı azaltmanın yanı sıra hastalığın neden olduğu metabolizmayı bireye geri kazandırmaktır. Ayrı ilaç ya da kimyasal desteği ile bu diyet sağlanamaz. Ancak tıbbi uygulamalar ve doktor kontrolünde gerçekleşen işlemler ile iyileşme sürecini hızlandırılır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümünün Sıralaması Kaç Binde?
Ülkemizde pek çok üniversitede eğitim programı oluşturulan bir bölüm de olsa ağırlıkta olarak özel üniversitelerce sunulan bir programdır. Devlet üniversiteleri için yapılan incelemelerde ise sıralamalar birbirine yakındır. Beslenme ve Diyetetik bölümü mevcut sınav sisteminde yani AYT’de sayısal bölümünden alım yapmaktadır. 2020 üniversite yerleştirmelerine göre; Hacettepe Üniversitesi 48.250, Marmara Üniversitesi 60.200, Ege Üniversitesi 55.100, Selçuk Üniversitesi 100.459, On Dokuz Mayıs Üniversitesi 105.890 gibi sıralamalara sahiptir. Özetle iyi bir üniversitenin Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmak istiyorsanız ilk 100.000 başarı sıralamasına ulaşmanız gerekmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Beslenme ve Diyetetik, bölümünden mezun olmak isteyen bir öğrenciyseniz; lisans eğitim süreniz eğitim diliniz Türkçe ise 4 yıldır. Ancak İngilizce ya da Almanca eğitim alacaksanız da 1 yıllık hazırlık eğitimine tabi tutulursunuz. 4+1 yıllık eğitim programınızı başarılı bir şekilde tamamladığınız taktirde diplomanızı alarak “Diyetisyen” ya da “Beslenme Uzmanı” unvanı almaya hak kazanırsınız.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Hangi Dersler Var?
Beslenme ve Diyetetik bölümü hem ön lisans hem de lisans programı olarak okutulmakta olan bir programdır. Elbette ki mezun olduğunuz akademik dereceye göre kazanacağınız unvan da değişiklik gösterecektir, alacağınız eğitim ve dersler de… Ancak lisans eğitiminiz boyunca;
- Temel Kimya,
- Biyoloji,
- Fizik,
- Matematik,
- İstatistik,
- Psikoloji,
- Sosyoloji,
- Beslenme Biyokimyası,
- Beslenme İlkeleri ve Besinler,
- Fizyoloji,
- Anatomi,
- Mikrobiyoloji,
- Kişisel ve Toplumsal Sağlık,
- Aile Planlaması,
- Toplum Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları Epidemiyolojisi,
- Besin Kimyası ve Analizi,
- Ana-Çocuk Beslenmesi,
- Kurum Beslenmesi,
- Besin Kontrolü,
- Yönetim Ekonomisi
- Besin Kimyası ve Uygulamaları,
- Tıbbi Biyoloji ve Genetik,
- Demografik Yapı ve Sağlık,
- Gıda Kontrolü ve Mevzuatı,
- Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları,
- Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları,
- Kritik Düşünme Becerileri,
- İletişim Becerileri gibi derslerden oluşan bir programa katılım sağlamanız gerekmektedir. 3. eğitim yılının ortalarına doğru 6 haftalık uygulamalı eğitim programı da sürece dahil edilir. Üçüncü yılın sonunda artık sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde ortalama olarak 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme stajına, 4. yılınızda ise bir yıl süreli hastane ve benzeri sağlık kurumlarda beslenme stajına tabi tutulursunuz.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Günümüzde değişen yaşam standartları ve yaşayış biçimleri sebebiyle obezite ve benzeri kilo kaynaklı sağlık problemleri hızla artış göstermektedir. Bu sebeple de diyetisyenlik ve beslenme uzmanlığı gibi meslekler büyük önem kazanmıştır ve bu mesleklere duyulan ihtiyaç her geçen gün artış göstermektedir. Yani özetle diyetisyenlik mesleği küresel çapta da büyük önem kazanmış olan sağlık sektörü mesleklerinden biri olduğu için geniş bir çalışma sahasına sahiptir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları İçin Mevcut İş Olanakları Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere oldukça geniş ve kapsamlı bir çalışma alanına sahiptirler çünkü onlara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Kısaca şöyle bir özet geçecek olursak; Beslenme uzmanları ve diyetisyenler besin ve beslenmenin söz konusu olduğu alanlarda görevlidirler. Bu kapsamda mevcut iş imkanları;
- Hastaneler,
- Renal Bakım Üniteleri,
- Okul Öncesi Eğitim Merkezleri,
- Zayıflama Merkezleri,
- Yemek Firmaları,
- Onkoloji ve Diyabet Üniteleri,
- Zayıflama Merkezleri,
- Spor Kulüpleri,
- Spor Salonları şeklinde sıralanabilir…
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Okumak İsteyen Bir Öğrenci için Gerekli Özellikler Nelerdir?
Eğer ki bu bölüm üzerine eğitim almak ve bu mesleği icra etmek isteyen bir bireyseniz; biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi gibi derslerde başarı sağlayabilecek potansiyelde olmalısınız. Bu alanda çalışma yürütecek ve araştırmalar yapacak kimselerin, doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş bireyler olmaları gerekir. Düşüncelerini başkalarına net bir şekilde ifade edebilen ve düşüncelerini aktardığı kimseleri etkileyebilmesi gerekir. Sabırlı ve başkaları ile işbirliği içinde olmayı gerektirir. İnsanlar ile iyi iletişim kurabilmeli, özgüven sahibi olmalı ve ekip işi yönetebilmelidir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Eğitim Süresi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Genel Bilgiler Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir? Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Hangi Dersler Var Beslenme ve Diyetetik Bölümünün Sıralaması